Kai Leka!

Gambia har flera maträtter som är helt fantastiska! Bland nationalrätterna finns yassa, benachin och domoda. Yassa är en löksås/lökröra som man har till ris. Benachin är ris som man kokat tillsammas med massvis av grönsaker och sås tills såsen avdunstat och ger riset en orange färg. Domoda är en jordnötssås med generösa mängder grönsaker i. Maträtterna äts oftast med fisk eller kött. Det läggs ned mycket tid, omsorg och kärlek på att laga maten och vi fick chansen att pröva på att laga domoda med några på compoundet. Maten ska helst tillagas under flera timmar och det mesta kräver snarare finkänsla än exakta recept. Vi gjorde dock vårt bästa att lägga allt på minnet för att försöka oss på rätten när vi kommer hem.

P1020495
Ingredienserna till vår domoda. Foto: Isolde Jobarteh

Maten äts här på stora fat och ofta så delar flera personer på ett och samma fat. Portionerna här är enormt generösa och vad som i Sverige är mat för tre eller fyra personer är ett ganska bra mått på en portion för en person här i Gambia. Om någon råkar gå förbi när man äter ropas det alltid ”Kai Leka”, wolof för ”kom och ät”, oavsett om man känner personen i fråga eller inte, och oavsett ifall personen ser ut att vara fattig eller rik.

P1020515
En färdig domoda, jordnötssås med grönsaker och ris. Foto: Michael Fjellander

De flesta restauranger erbjuder gambianska rätter men dessa är oftast ett skämt. Vill man ha godare mat, i större portioner och för en tiondel av priset bör man söka sig till ”gatuköken” som ofta är en mattant som står och säljer mat i något hörn. Hittar du inte till gatuköken så är det bara att fråga – i Gambia tvekar ingen på att hjälpa till, särskillt inte när det handlar om mat. De flesta kommer också att ropa uppskattande till dig om du väljer att äta på deras ställen och inte tar restaurangerna. Och tro mig, det är värt besväret att leta reda på de lokala matställena framför restaurangerna – de är så mycket godare och bättre på alla sätt och vis.

/Michael

Annonser

Om isoldemichael

Vi är två 20-åringar som sedan studenten 2011 har förberett en ett år lång resa i Frankrike och Västafrika. Tanken är att ta sig från Aix-en-Provence längst kusten till Ghana med lokaltrafik som buss och tåg i den mån det går. De första 6 månaderna kommer vi spendera i Frankrike för att studera franska, därefter ger vi oss av på vår roadtrip och räknar med att nå den afrikanska kontinenten i början av januari 2013.
Det här inlägget postades i Gambia och har märkts med etiketterna , , , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s