I Gambia är trumman kung

Nästan vart man än går i Gambia så spelas det musik någonstans, antingen från några musikanter eller dundrandes ur massiva koncerthögtalare. När det är promotion på ett företags varor lockas man dit av musiken som pulserar längst gatorna och på stranden händer det att det spelas reggae ur stora högtalare som ingen riktigt verkar veta vems de är eller varför någon ställt dem där.

Musiken är en del av vardagslivet och något man delar med sig av. Det är populärare att spela upp musik högt på mobiltelefonerna så att alla kan ta del av den – än att lyssna i egna hörlurar. Detta leder ibland till att man på resor och dylikt får lyssna till en symfoni av flera olika mobilers olika låtar.

2013-03-31_16-12-13_515(2)
Foto: Michael Fjellander

Många här spelar musik själva och såväl barn som vuxa verkar sitta och spela på sin fritid. Här finns det många mycket bra trummisar, även om det sägs att de bästa flyttar till väst för att göra succé där. Trummandet är en social aktivitet och jag har flera gånger blivit inbjuden att lära mig spela på djemben. För de som önskar köpa trummor är det billigare här än i Europa och att hitta någon som ger djembe-lektioner lär knappast bli ett problem.

/Michael

Annonser

Om isoldemichael

Vi är två 20-åringar som sedan studenten 2011 har förberett en ett år lång resa i Frankrike och Västafrika. Tanken är att ta sig från Aix-en-Provence längst kusten till Ghana med lokaltrafik som buss och tåg i den mån det går. De första 6 månaderna kommer vi spendera i Frankrike för att studera franska, därefter ger vi oss av på vår roadtrip och räknar med att nå den afrikanska kontinenten i början av januari 2013.
Det här inlägget postades i Gambia och har märkts med etiketterna , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till I Gambia är trumman kung

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s